Ga naar hoofdinhoud

Klompenpad

Ontdek het mooie landschap tussen Tricht en Beesd met oude dijken en kaden, hoogstamfruitbomen en een landgoed met historie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Leidschehoevenpad  (3 km, 8 km en 9 km)

De Leidsche Hoeven

Op een kaart uit 1644 staat het gebied achter de voormalige boerderij ’ t Bergje vermeld als ‘ Litsche Hoeve’. Op latere kaarten veranderde dit in Leidsche Hoeven. De naam is mogelijk afkomstig van ‘van Lith’ een bekende familienaam in deze streek. Een andere mogelijkheid is dat de naam is ontstaan uit de plat Betuwse uitspraak ‘ de Lutste Hoeve’. Het was immers de laatste boerderij in het Trichtse veld. Hoe het ook zij: Voor deze streek een bijzondere naam, want met Leiden heeft het in ieder geval weinig van doen!

De naam Hoeve verwijst niet zozeer naar een boerderij, maar naar een oppervlakte grondgebied, waarvan een boer met zijn gezin kon leven.

Natuurontwikkeling

Het gebied Leidsche Hoeven, gelegen in het rivierengebied nabij Tricht, Geldermalsen en Culemborg vormt de schakel tussen twee natuurgebieden, de Regulieren en de Heerlijckheid Mariënwaerdt. In dit prachtige gebied, dat ongeveer 106 hectare groot is, werkt de provincie Gelderland samen met partnerorganisaties aan de ontwikkeling van het Gelders Natuurnetwerk.

In de Leidsche Hoeven wordt vochtig en bloemrijk hooiland ontwikkeld. Daarvoor zal het gebied beduidend natter worden. De graslanden zullen zich ontwikkelen tot kruiden- en faunarijke percelen. Ook de aanwezige bossen en grienden zullen zich natuurlijk ontwikkelen en hun oude vochtige structuur  terug krijgen.

Het gebied wordt met name aantrekkelijk voor libellen en vlinders waaronder het oranjetipje (foto) en ook voor pinkster- en koekoeksbloemen.

Momenteel onderzoek we de mogelijkheid om sinus maaibeheer te gaan toepassen op ons perceel. Hierdoor kunnen we een positieve bijdrage leveren aan het in stand houden van de bijenpopulatie in Nederland.

Natuur & de Leidsche Hoeven

Back To Top